Motorcontrole

Bij de motor moet je 4 vloeistoffen kunnen benoemen en aanwijzen en kunnen vertellen waar ze voordienen en hoe te onderhouden. Van links naar rechts onder de motorkap:

Koelvloeistof
Ruitewisservloeistof
Motorolie + peilstok
Remvloeistof

Koelvloeistof:

De koelvloeistof dient om de motor te koelen en op ongeveer 90 graden celsius te houden. Het vloeistofniveau moet altijd voldoende zijn om een goede werking te hebben. Het juiste niveau is boven de helft van het reservoir. Normaal wordt de koelvloeistof in de garage bijgevuld, maar je kan het eventueel ook zelf doen. Dit wordt echter niet aangeraden.

Ruitensproeier:

Uiteraard dient de ruitenvloeistof om de ruiten schoon te kunnen maken. Als het reservoir leeg is kan je natuurlijk niet meer sproeien. Een indicatie dat je de vloeistof moet bijvullen. Zorg er wel voor dat je te allen tijde je ruiten kunt schoonmaken, anders loop je de kans om een bekeuring te krijgen van minimaal € 75,-

Motorolie:

De motorolie dient er voor om de motor te smeren en soepel te laten lopen. De olie moet minimaal 1x per week gecontroleerd worden vóór de eerste rit van de dag.
Trek de peilstok uit zijn omhuizing (de gele handel onder de olievuldop) en maak deze schoon met een doekje of stukje keukenpapier. Steek de peilstok weer helemaal terug in de vulopening en haal hem er weer uit. Het oliepeil moet nu tussen de 2 merktekens staan die onder aan de peilstok zitten.
Als het oliepeil te laag staat moet je de olie aanvullen in de vulopening met ongeveer een halve fles olie. Peil opnieuw en kijk of het oliepeil nu goed is. Zoja, steek de peilstok weer goed opzij plaats en je kan weer rijden. Anders vul je nog wat bij.

Remvloeistof:

De remvloeistof dient er voor om te kunnen remmen. Het niveau van de vloeistof moet ook altijd voldoende zijn, wat je weer kunt controleren aan de niveau-indicator aan de buitenkant van het reservoirtje. Normaal zakt dit peil niet, maar er kunnen 2 oorzaken zijn waardoor het peil wel zakt.
Je hebt een lek in het remsysteem, maar dan heb je ook geen remdruk meer. Dus niet meer rijden, maar een monteur laten komen.
De remblokken zijn versleten waardoor de ruimte in het remsysteem meer vloeistof nodig heeft en dus het niveau in het reservoir daalt. Ga dan naar de garage en laat de remblokken nakijken.

Voertuigcontrole
Bandencontrole
Interne controle