Hulpsystemen gebruiken bij het examen

Vanaf 1 januari mogen hulpsystemen worden gebruikt tijdens het afrijden. Het CBR wil hiermee beter aansluiten op de technologische ontwikkelingen in de autowereld en kandidaten goed voorbereiden op het rijden in moderne auto’s.

Gaan examens veranderen?

Nathalie Dingeldijn, van het CBR, vertelt dat er niets verandert aan de beoordeling tijdens examens. Er wordt nog steeds gekeken of kandidaten veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. “Onze mensen zijn vakmensen en wat zij beoordelen is of iemand veilig en zelfstandig rijdt.” Met de hulpsystemen wordt het examen daarnaast niet meteen een stuk makkelijker. “De middelen zijn er om je een hulpje te bieden, maar je moet natuurlijk wel de signalen goed blijven interpreteren.” Aldus Dingeldijn. “De systemen zijn niet feilloos. Ook al heb je een dode-hoek-verklikker, je moet gewoon nog steeds heel goed kijken. Je moet altijd uitsluiten dat er iemand in je dode hoek zit. Ik zal daarom niet zeggen dat het makkelijker wordt.” 

Nieuwe technieken meer terug laten komen in de rijopleiding

Kandidaten mogen zelf bepalen of ze tijdens het examen gebruik maken van hulpsystemen. Dingeldijn vertelt hierover. “Wat we denken is dat mensen hier ook echt wel gebruik van willen maken. Nu we het toestaan in het examen zal het ook meer gebruikt worden in de rijopleiding. De meeste nieuwe auto’s hebben dit soort systemen en het is heel belangrijk voor de verkeersveiligheid dat je daar ook mee leert omgaan. Dit doe je tijdens je rijopleiding.”

Nieuwe ontwikkelingen

Gebruik maken van technieken waarbij de auto zichzelf inparkeert is er niet bij benadrukt Dingeldijn. “Je mag nog niet met je handen over elkaar achteruit leunen bij het inparkeren, dat moet je echt nog zelf doen. Vooral omdat nog lang niet alle auto’s dit bieden. Maar we houden deze ontwikkelingen wel heel nauwlettend in de gaten.” Over de volgende stappen heeft Dingeldijn het volgende te zeggen. “Ik kan absoluut niet in een glazen bol kijken  maar het gaat echt razendsnel. Er wordt enorm hard gewerkt aan de zelfsturende auto. Dat is natuurlijk wel de kant die het op gaat. Maar voorlopig moet je natuurlijk zelf laten zien dat je veilig kunt rijden.”

1 januari

“De komende maanden worden rijopleiders voorbereid, we hebben bijeenkomsten gepland voor ze. Daarnaast gaan we onze eigen vakmensen goed opleiden om te zorgen dat ze ook goed om kunnen gaan met deze nieuwe middelen in het examen.” Aldus Dingeldijn.

Een eerste reactie

We hebben Paul Leus, van Leus Verkeersschool uit Almelo, om een eerste reactie gevraagd. Leus vertelt. “Ik vind dit een goede ontwikkeling omdat we op deze manier mee gaan met de tijd. Ik ben er daarnaast niet bang voor dat kandidaten minder vaardigheden aanleren want ze leren juist om te gaan met de apparatuur.”

Bron: Rijschoolvandaag.nl – Kandidaten mogen hulpsystemen gaan gebruiken tijdens het examen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *