Bandencontrole

Banden

De banden moeten eens per maand op 4 punten gecontroleerd worden (alle 5 de banden, dus ook het reservewiel).

  Profieldiepte
√  Bandenspanning
  Beschadiging
  Ventieldopje

Profieldiepte

Profieldiepte:

Profieldiepte minimaal 1.6 millimeter, deze wordt gemeten in de hoofdgroeven. Is te controleren dmv slijtindicator.

Waarom zit er profiel op een band?

Om het water en vuil af te voeren. Als je snel door een plas rijdt, anders ga je varen/slippen in plaats van rijden (aquaplaning).

Bandenspanning

Bandenspanning:

De auto banden dienen altijd op de goede spanning te staan, anders moet de motor te hard werken en gaat daardoor meer brandstof verbruiken, wat weer slecht is voor het milieu. De bandenspanning is ook heel belangrijk voor een goede wegligging. De meeste auto’s vereisen een spanning van rond de 2 bar. Voor de exacte gegevens kun je het instructieboekje van je auto raadplegen. Veel auto’s hebben een stickertje met deze gegevens aan de binnenkant van het portier of bij de tankdop. Kijk maar eens.

Bandwang

Beschadiging:

De wang (zijkant) van de band mag geen ernstige beschadigingen hebben. Denk daarbij aan scheuren en gaten. Let ook op spijkers en schroeven die nog wel eens in een band terechtkomen.

Ventieldopje

Ventieldopje:

Het ventieldopje voorkomt dat er stof in het ventiel komt zodat deze 100% luchtdicht blijft en de band niet langzaam leegloopt. Wat weer slecht zou zijn voor het milieu, omdat je dan weer op slappe banden zou kunnen gaan rijden.

Voertuigcontrole
Motorcontrole
Interne controle